Korona-pandemia on ryöpyttänyt yrittäjiä jo keväästä 2020 alkaen. Erityisesti ravintolayrittäjät ja muiden palvelualojen yrittäjät ovat olleet tiukilla. Erilaiset tukimuodot yrittäjille asetettiin voimaan verrattain nopeasti ja niistä tiedotettiin laajasti. Yrittäjät.fi uutisoi, että yksityisyrittäjät ovat kuitenkin hakeneet odotettua vähemmän heille kohdistettua 2000€ tukea. Tukiin kohdistettua rahaa on jäämässä käyttämättä niin paljon, että Suomen Yrittäjät on esittänyt yrityskehitysseteliä yksinyrittäjien liiketoiminnan kehittämiseen. Toisaalta yksinyrittäjien tukirahaa voi hakea vielä syyskuun 2020 loppuun saakka, joten voi olla, että tieto tavoittaa vielä yksityisyrittäjiä ja hakemuksia tulee lisää.
Uutiset toisesta korona-aallosta ovat varmasti tavoittaneet myös yrittäjiä. Varmuutta korona-pandemian etenemisestä ei ole kenelläkään, mutta tulevaisuuden skenaarioita on syytä miettiä myös yrittäjien kannalta. Kesän 2020 aikana monella yrityksellä on toiminta palautunut ainakin jollakin tasolla normaalimmaksi. Koulujen alkaminen on jo aiheuttanut korona-testauksen ruuhkautumista ja kysymyksiä siitä, miten esimerkiksi pienten flunssien kohdalla tulee toimia. Yrittäjän tulee maksaa työntekijälle palkkaa myös siltä ajalta, jonka työntekijä odottaa koronatestin tulosta kotona, jos yrittäjä on työntekijän koronatestiin määrännyt. Oireeton ja työkykyinen työntekijä voi taas olla ilman palkkaa kotona odottamassa tulosta, jos työnantaja ei ole työntekijältä vaatinut testiin menemistä. Etätöiden tekemistä kannattaakin suosia aina, jos se on mahdollista. Koronan kohdalla vastuullinen työnantaja tai työntekijä joutuvat molemmat maksumiehiksi, riippuen siitä, kumpi päättää koronatestiin menosta. Lapsiperheissä yrittäjä voi turvautua Kelan maksamaan tartuntatautipäivärahaan, jos perheen alle 16-vuotias lapsi sairastuu ja joutuu odottamaan koronatestin tulosta. Tartuntatautipäivärahaa voi saada ainoastaan siinä tapauksessa, jos etätyöiden tekeminen ei ole mahdollista.
Korona-vuosi on ollut monelle yrittäjälle raskas niin henkisesti kuin taloudellisestikin. Uudet tuet ovat määräaikaisia ja vaativat nopeaa toimintaa, mikä voi tuntua stressaavassa tilanteessa ylitsepääsemättömältä. Erilaiset kaupunkien ja kuntien yritystukipalvelut voivat olla apuna selvittämässä, mitä hakemuksia yrittäjän kannattaa minnekin lähettää ja mitä tukia on mahdollista saada. Yksityisyrittäjien hakematta jääneet tuet kertovat kuitenkin siitä, että monet yrittäjät ovat jääneet tiedon ulkopuolelle. Vuosi 2020 vaatiikin yrittäjiltä paljon lisäponnisteluja ja asioiden selvittämistä. On toiveissa, että korona ei enää sulje palveluita, työpaikkoja ja kouluja, mutta senkin varalle on syytä laatia suunnitelmia. Ole siis tietoinen ja selvitä etuudet ja erilaiset tukimuodot mahdollisimman nopeasti, jos tilanne sitä vaatii.